Kiedy najoptymalniej kupić OIII na zamówienie (nie z placu)?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba2221
    Classic
    • 2016
    • 9

Witam.
    Czy to normalne, że czasami po wciśnięciu sprzęgła (w celu np. włożenia 1 biegu na światłach) silnik samowolnie podnosi sobie obroty w takim jakby dwutakcie do 1250 a nawet wyżej?
    Jestem na tym forum od wczoraj (zadałem to pytanie ale się machnąłem bo na [O2] nie ma odzewu.
    Czy Wy też tak macie?
    Dodam, że raz po wciśnięciu sprzęgła raz objaw ten występuje a innym razem nie. Dodatkowo dzieje się tak tylko przy pierwszym naciśnięciu sprzęgła (jak odpuszczę i nacisnę jeszcze raz i kolejny - tego nie ma). Jeżeli to ma być funkcja wspomagania ruszania to dlaczego raz działa a za chwilę nie?
  • Qgar
    Ambiente
    • 2013
    • 246
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Witam!

Przymierzam się do zakupu OIII. Nie spieszy mi się bardzo, choć auto najchętniej bym chciał mieć najpóźniej koniec stycznia, a że ze względu na indywidualny wybór wyposażenia takiego auta nie znajdę na placu nigdzie, będzie to auto na zamówienie.
    W związku z tym mam pytanie: kiedy najoptymalniej negocjować i zamawiać nową OIII?

Czy np. warto to zrobić w październiku, bo wówczas sprzedawcy najchętniej schodzą z ceny, żeby osiągnąć wyniki sprzedaży do końca roku?
    Czy może lepiej zamówić auto w grudniu i ma się wtedy pewność, że dostanie się auto z rocznika kolejnego - tu: 2014 po cenie z 2013 i może przy równie wysokich rabatach?

Osobiście śledząc zauważyłem przez ostatnie lata, że ciekawe oferty się pojawiają tak kwiecień/maj. Wnioskuję, że to dlatego, że w większości VAG od lipca wprowadza nowy model rocznikowy - o ile się nie mylę. Nie wiem jednak jak to jest, gdy rzeczywiście chce się dokonać zakupu, bo ceny ofertowe swoją drogą, a ceny transakcyjne swoją.

A jakie są Wasze spostrzeżenia?
    Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
    Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Piotrec
      Classic
      • 2013
      • 19

Co do miesiąca to Ci nie powiem ale ja tam bym się trochę wstrzymał z kupnem O3 (niestety człowiek uczy się na błędach i w moim przypadku niestety na swoich )

Proponuję poczekać aż trochę poprawią O3
      - Zbierająca się woda między uszczelkami drzwi ( po otwarciu wylewa się kałuża wody )
      - Strasznie !!!! głośna praca zawieszenia ( a raczej chodzi tu o wyciszenie )
      - Mam jeszcze jedno spostrzeżenie ale jeszcze nikt tego nie opisywał
      słyszane ( ale tylko w nocy lub w garażu i to sporadycznie ) delikatne stuki które po
      wciśnięciu i puszczeniu sprzęgła ustają .

Moim zdaniem potwierdza się zasada Nie kupuj auto do roku od wejścia do produkcji !!!
      Piotrec

Aktualnie O3 1.6 TDI 105 KM Elegance
      Poprzednia O1 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• Przem78
        Rider
        • 2013
        • 561

Zamieszczone przez Piotrec
        Moim zdaniem potwierdza się zasada Nie kupuj auto do roku od wejścia do produkcji !!!
        I co to zmieni, że będziemy czekać rok/2 lata na FL z wielu wpisów na forum wynika, że kupujący Octę 3 chcą chwycić "Pana Boga" za nogi i oczekują osiągów na poziomie M5 lub E63 AMG, spalania ~ 5 l/100/km i do tego zawieszenia z F1. Trzeba sobie zdać sprawę, że kupujemy auto klasy Kompakt czyli z segmentu (Focus, Cee'd, I30, Civic, Auris, Cruz, Bravo, Astra, Golf, Logan, Megane) i teraz niech każdy sobie pojeździ w/w autami (tak przez weekend) i wyda opinię o komforcie, spalaniu, dynamice, pakowności, poręczności, wykończeniu itp. IMO mogło by być ciekawie :szeroki_usmiech
        Pozdr. Przemek

Komentarz

• SuitUp!
          Classic
          • 2014
          • 17

Pozwolę sobie na lekki odkop :wink: Ja z ojcem zamówiliśmy Octe pod koniec sierpnia. Zaprzyjaźniony sprzedawca wiedział, że samochód przybędzie do salonu pod koniec grudnia i zaproponował nam taki oto deal: My sobie samochód skonfigurujemy pod nasze potrzeby, a handlowiec zamówi go na salon. 2 stycznia momentalnie nadaje temu egzemplarzowi status wyprzedaży rocznika i sprzedaje go nam ze wszystkimi upustami, włącznie od samego handlowca. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale w sumie za samochód wart niemal 80k zapłaciliśmy niecałe 70k. Oczywiście nie każdy sprzedawca pójdzie na taki biznes - nie jest to do końca czyste zagranie, ale warto o taką możliwość zapytać. Najbardziej optymalnym okresem byłby wrzesień/październik, tak, żeby zamówiony samochód przyjechał pod koniec grudnia a jednocześnie żeby nie stał zbyt długo na placu
          (Taty) Czarna Octavia III Liftback 1.4 TSI (manual) Ambiente + Amazing + pakiet Chrom + chromowane listwy przód/tył + el. lusterka + podświetlenie nóg + trójramienna, wielofunkcyjna kierownica + inne pierdoły (Mój) Ford Focus CC

Komentarz

• spike1314
            Drive
            • 2013
            • 61

Zamieszczone przez SuitUp!
            ..ale w sumie za samochód wart niemal 80k zapłaciliśmy niecałe 70k.
            Rok temu zamawiałem pod koniec września, odebrałem 01.12 i uzyskanie podobnych warunków jak podałeś nie wydawało się jakimś wielkim sukcesem - dokładnie rzecz ujmując pomiędzy dwoma salonami w Krakowie różnica cenowa wyniosła ok 300 zł przy rabacie zbliżonym jak podałeś.

Komentarz

• SuitUp!
              Classic
              • 2014
              • 17

A Kraków to co innego Tamtejsze placówki Skody nie od dziś są znane z najlepszych ofert w kraju :wink:
              (Taty) Czarna Octavia III Liftback 1.4 TSI (manual) Ambiente + Amazing + pakiet Chrom + chromowane listwy przód/tył + el. lusterka + podświetlenie nóg + trójramienna, wielofunkcyjna kierownica + inne pierdoły (Mój) Ford Focus CC

Komentarz

• Himenek
                Rider
                • 2014
                • 412

BTW nie ma czegoś takiego jak najoptymalniej - jest po prostu optymalnie - to jest najlepszy możliwy wybór, tego nie wolno stopniować :P

Komentarz

• lockin
                  Rider
                  • 2013
                  • 691
                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Piotrec
                  Proponuję poczekać aż trochę poprawią O3
                  - Zbierająca się woda między uszczelkami drzwi ( po otwarciu wylewa się kałuża wody )
                  - Strasznie !!!! głośna praca zawieszenia ( a raczej chodzi tu o wyciszenie )
                  - Mam jeszcze jedno spostrzeżenie ale jeszcze nikt tego nie opisywał
                  słyszane ( ale tylko w nocy lub w garażu i to sporadycznie ) delikatne stuki które po
                  wciśnięciu i puszczeniu sprzęgła ustają
                  Bez przesady:
                  - Zbierająca się woda - problem faktycznie istnieje natomiast wątpie by jakakolwiek zmiana w uszczelkach nastąpiła, gdyż sam SAP już przyznał że dopóki woda wylewa się na zewnątrz problemu nie ma (najprawdopodobniej wystarczy dociąć uszczelki i problem zniknie)
                  - głośna praca zawieszenia - wg żródeł w UK Skoda problem już rozwiązała, czekamy na potwierdzenie w Etce co dokładnie zostało zmienione, jest już w ASO akcja TPI 2038577/1 wymiana tylnych amortyzatorów
                  - delikatne stuki - jesteś chyba pierwszy (jedyny?) który o tym pisze, więc stawiał bym na problemy z konkretnym egzemplarzem
                  JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                  BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                  BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                  BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• adamm36
                    Drive
                    • 2009
                    • 43

lockin,
                    Jeśli chodzi o te stuki na zimnym silniku to nie jedyny egzemplarz ,jak się popompuje sprzęgłem to stuki ustają,Jak tylko znajdę chwilę czasu to jade do ASO niech wymieniają dwumasę sprzęgło czy co tam chcą ale ma po prostu nie stukać
                    Lepiej być szczęśliwym i bogatym niż nieszczęśliwym i biednym

Komentarz

• Matts
                      Classic
                      • 2014
                      • 26

Zamówiony z konfiguratora pod koniec września 2014 roku - rabat dealera 5 000 zł (w 4 salonach na śląsku różnica wynosiła plus minus 300 zł). Dodatkowo załapałem się na pakiet przedłużonej gwarancji i pakiet przeglądów Basic - całość 1090 zł.
                      Samochód dotarł na plac dealera w listopadzie, przeczekał do stycznia 2015 r. - rabat wyprzedażowy 6 000 zł. Bez żadnych znajomości i kontaktów.

Komentarz

• sebkoch
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 231
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No właśnie. Ja zrobiłem dokładnie tak samo. Tylko u mnie z powodu innej konfiguracji łączny rabat wyszedł jeszcze większy.
                        Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Zamieszczone przez sebkoch
                          No właśnie. Ja zrobiłem dokładnie tak samo. Tylko u mnie z powodu innej konfiguracji łączny rabat wyszedł jeszcze większy.
                          Tylko czym tu się podniecać. Kiedy by się nie kupiło nowego auta to po wyjechaniu z salonu i zrobieniu 1 km jest już z 15% tańsze To nie inwestycja ani obraz Van Gogha, na tym się tylko traci, takie życie :lol:
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sebkoch
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 231
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez perfex
                            Tylko czym tu się podniecać. Kiedy by się nie kupiło nowego auta to po wyjechaniu z salonu i zrobieniu 1 km jest już z 15% tańsze To nie inwestycja ani obraz Van Gogha, na tym się tylko traci, takie życie :lol:
                            Czyli odnosząc się do twojego toku myślenia i biorąc cenę cennikową, po wyjechaniu z salonu jeszcze nic nie straciłem :twisted:
                            Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Czyli odnosząc się do twojego toku myślenia i biorąc cenę cennikową, po wyjechaniu z salonu jeszcze nic nie straciłem :twisted:
                              Wystaw na allegro i spróbuj sprzedać, okaże się...
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sebkoch
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 231
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ok, dam Ci znać za 4 lata.

Komentarz

• Ralfik
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 225
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Według mnie auto nowe powinno kupować się na początku roku a nie póżniej niż w czerwcu (oczywiście odebranie auta).

Komentarz

• ekores
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 4

Zamówiona O3 we wrześniu - odebrana 12.2014.
                                    Upust w stosunku do ceny z konfiguratora to 20,3%. Chyba nie żle jest kupować po koniec roku

Komentarz

• polrob
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 535
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ekores,

Jakoś dziwnie dużo tego rabatu i to w stosunku do samochodu który nie był objęty rabatem wyprzedażowym rocznika.
                                      W konfiguratorze kolego dodałeś pakiety przeglądów i gwarancje które później może dostałeś gratis?.
                                      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• ekores
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 4

Masz rację - gwarancja oraz przeglądy też ująłem.
                                        To i tak moim zdaniem dobry wynik.

Komentarz

• Ralfik
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 225
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Czyli przyjmując cenę auta 80tyś., EKORES dostałeś 16tyś rabatu razem , trudno mi w to uwierzyć albo po prostu nie jesteś zwykłym klientem z ulicy.Wiem że tylko niektórzy mają tak duże rabaty np. firmy , a my prywatni kupujący płacimy podwójną marżę.

Komentarz

• polrob
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 535
                                            • Superb III (3V3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ralfik,

coś koło 6500 to sama gwarancja i przeglądy plus zwykły upust 1900 i pewnie z 8-9 oczek od dilera i pewnie to sumarycznie się z 20 % uzbierało.
                                            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• ekores
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 4

Cena samochodu wyjściowa była wyższa, elegance pakiet amazing, Columbus, Canton i wiele innych dodatków. Klient z ulicy - jak najbardziej. Piszę to wszystko, aby inni skorzystali z informacji. Jest wewnętrzna konkurencja w Skodzie wśród dealerów i trzeba z tego korzystać.

Komentarz

• Matts
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 26

Zamieszczone przez ekores
                                                Jest wewnętrzna konkurencja w Skodzie wśród dealerów i trzeba z tego korzystać.
                                                Gó...no a nie konkurencja, byłem w kilku salonach różnych dealerów i rabat dawali taki sam (różnica 200-300 zł). Tak więc albo samochód z placu lub masz znajomości ze sprzedawcą.

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Co za problem mieć znajomości ze sprzedawcą?
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

Pracuję...